Kozmetik Hammadde Ansiklopedi

0-9
A
Arap Zamkı
Akasya Zamki (Acacia senegal)
Geleneksel ilaçlarda yatıştırıcı ve iltihap önleyici bir madde olarak yaygın olarak kullanılır. Ayrıca ürün kıvamını arttırmak için bitkisel sakız olarak kullanılır. Ekstrakt formunda akasya kuru, hassas veya nazik ciltler için tavsiye edilir. Akasya, Afrika akasya ağacının çeşitli türlerinin saplarından ve dallarından elde edilen kurutulmuş sakızlı özsudur. Alerji neden olabilir.
Açai Meyve Yağı
(Euterpe oleracea)
güçlü bir anti-oksidan özellikler ve cilt lipitlerini düzenlemeye yardımcı olma yeteneği, böylece cilt onarım aktivitelerini teşvik eder. Açai ağacı meyvelerinden elde edilen bileşenler arasında esansiyel yağ asitleri (omega-6 ve omega-9), C vitamini, polifenoller ve fitosteroller bulunur. Cildin yumuşaklığını artırmak için nemlendiricilerde, güneş sonrası ürünlerde ve kozmetik preparatlarda kullanılması tavsiye edilir. Açai ağacı, palmiye ailesinin bir parçasıdır.
Acerola Özü
Yüksek askorbik asit içeriği nedeniyle anti-oksidan ve serbest radikal temizleme özellikleri ile tanınır. Aynı zamanda nemlendiricidir ve kılcal mukavemeti artırdığı söylenir. Aserola, Batı Hint Adaları veya Barbados kirazının olgun meyvelerinden elde edilir.
Asetamid MEA
Emülsiyonlarda kullanılması önerilen bir nemlendiricidir. Aynı zamanda etanol asetamid olarak da adlandırılır.
Asetat
Bir asetik asit tuzu. Etiketlerde asetat olarak listelenmesine rağmen, uygun eylemini belirlemek için, bu diğer ad bileşiğin işlevini göstereceği için başka bir adla (örneğin, tokoferol asetat) önce veya sonra gelmelidir.
Aseton
Komedojenik olmadığı düşünülen ve bazen cilt tonerlerinde kullanılan bir çözücü. Öncelikle oje çıkarıcıda kullanılır. Kullanım yoğunluğuna ve sıklığına bağlı olarak cildi kurutabilir ve çok tahriş edebilir.
B
C
Coco Glucoside

Nedir?
Coco Glucoside,
hindistancevizi yağı ve şekerden yapılan nazik, iyonik olmayan bir yüzey aktif maddedir.

INCI: Coco Glucoside

CAS No.:68515-73-1 veya 110615-47-9

Görev: sürfaktan, non-iyonik

pH: 11 -12

Yük: non-iyonik

Görünüm: yarı viskoz sarımsı sıvı

Neden kullanım?
Coco glukozit, bir üründe köpürmeye / temizlemeye katkıda bulunan iyi bir birincil veya ikincil yüzey aktif madde olabilir.
Sıkıntısız diğer sürfektanlar ile karışır ve kıvam verebilir.

Kullanım miktarları:
Yüz Temizleyici Jeli / Temizleme Sütü: % 10 – 25
Bebek Ürünlerde: % 15 – 25
Banyo Köpük / Duş Jeli: % 15 – 30
Şampuan / Peelingler / Sıvı Sabun : % 15 – 25

Ellimde yoksa …
İlk adım olarak başka bir non-iyonik sürfaktan kullanabilirsiniz, mesela decyl glucoside.
O da yoksa ikincil sürfaktan olarak kullanan başka bir sürfaktan deneyin, mesela coco betain.

Neye dikkat edim?
Coco glucosidin pH çok yüksek mutlaka yaptınızın ürünün pH kontrol edip ayarlayın.
İlave ettikten sonra dikkatlı köpüğü yaratmadan karıştırın.

Depolama / Raf Ömrü
Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanan coco glukozit en az iki yıl dayanmalıdır.

Organik? Doğal? Sentetik?
Organik ve doğal kozmetik için uygundur. Doğal kaynaklardan üretilmiştir.
D
E
F
G
H
I
İnulin
Nedir?
bitkilerden ekstrakte edilen bir fruktoz polisakkarit.

INCI: Inulin

CAS No.: 9005-80-5

Görev: skin conditioning (cildi iyi durumda tutar)

pH: belirtilmemiş (genelde sıvı olmayan hammaddelerin pH belirtilmiyor, bazen çözültesinizn pH belirtir ama, Inulin için böyle bir bilgi bulunmuyor)

Çözünürlük: suda

Görünüm: beyaz toz

Neden kullanım?
Cilt ve saç için mükemmel nemlendiricidir.
Cildi ve saçı pürüzsüzleştirir ve saç liflerini yumuşatmak için doğal bir non-iyonik saç bakımı ajanıdır.
Tüm saç ve cilt tiplerine uygundur. Prebiyotik sahiptir söylenir, ondan özellikle hassas ve sivilceli ciltler tercih edilir.

Kullanım Miktarları
Genel tavsiye % 1 – 2 arasındadır
fakat daha yüksek miktarda kullanan formülasyonları bulunur

Ellimde yoksa …
Birebir bir alternatifi yoktur.
Nemlendirmek için başka bir bitkisel polysaccharid denebilir, fruktoz mesela.
Probiyotik etkisi için glukan (yulaf özü ve koloidal yulaf’da bulunur) ve xylitol denebilir.
Saç için henüz karşıma bir yedeği çıkmadı.

Neye dikkat edim?
Toz olduğu için formülasyona iyice yedirmeniz gerekir, yani tamamen çözmeye çalışın.
Sulu bir ürüne ilave ediyorsanız kıvamı birazcık artar.

Depolama / Raf Ömrü
Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanan inulin en az iki yıl dayanmalıdır.

Organik? Doğal? Sentetik?
Hindiba kökünde doğal olarak bulunur.
Organik ve doğal kozmetik için uygundur.
Doğal veya hemisentez polimeri


J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Xylitol
Nedir?
Doğal şeker alkolü, gerçek alkol (etanol) değildir. Yani “sadece” -OH grubu içeren bir molekül.

INCI: Xylitol

CAS No.: 87-99-0

Görev: nemlendirici, cilt bakım ajanı, diş sağlığı

pH: 6,5

Çözünürlük: suda

Görünüm: beyaz toz

Neden kullanım?
Xylitol nemlendirici, probiyotik etki sahiptir, diş sağlığı için çok önemlidir (çürükleri sebep olan bakterileri öldürür), cilt fonksiyonları desteklenir ve düzeltmeye yardımcı oluyor.
Araştırmalar göre koruyucu görevi sahiptir ve koruyucu sistemi desteklenir.

Kullanım Miktarları
diş macunu ve gargaralarda % 3-7
çeşitli kozmetik uygulamalarda % 10’a kadar

Ellimde yoksa …
Diş macunu için pek bir alternatif yok. Başka bir tatlandırıcı tat olarak olur ama anti plak görevi bulunmaz.
Nemlendirici görevi için başka bir nemlendirici denebilirsiniz, mesela sorbitol.
Alternatif probiyotik hammadde inulindir.

Neye dikkat edim?
Toz olduğu için formülasyona iyice yedirmeniz gerekir, yani tamamen çözmeye çalışın.
Gıda katkısıdır
E numarası E967
Çoğu ülkelerde helal olarak kabul edilir.

Depolama / Raf Ömrü
Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanan ksilitol en az iki yıl dayanmalıdır.

Organik? Doğal? Sentetik?
Ksilitol mantar, marul, çilek, muz ve sarı erik dahil birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunur.
Organik ve doğal kozmetik için uygundur.
Doğal ya da doğal özdeş kaynaklardan üretilmiştir.
Y
Z